sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Keltaisia herkkuja: Sahramirisottoa ja ruokaisaa risottopiirakkaa





Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu… Laskiaisesta alkoi lähtölaskenta kevääseen, siihen keltaiseen toukokuuhunkin.

Hiihtäjät suihkivat posket punaisina laduilla – tai ainakin ne hiihtolomalaiset, jotka pitävät suksimisesta. Minullakin on sukset: ne ovat kellarissa. Kun ostin ne, alkoivat kaatosadetalvet ja vihreät mutajoulut. Haaveena oli hiihdellä Vanhankaupunginlahden jäällä, kuunnella hiljaisuutta ja samalla katsoa ohi viuhuvaa oranssia viivaa: metroa.

Kaikki haaveet eivät aina toteudu. Haaveellisella mielellä kuitenkin pääsee jo pitkälle. Lomalla on aamuisin unen puolivalveessa erittäin keveää antaa ajatusten lipua ajatuksesta toiseen. Makailla vaan, katsella kattoon ilman katsetta, joka näkisi hämähäkinseittejä tai pölyhippuja. Sunnuntaiaamuna annoin ajatuksen virrata lauantain sahramirisotosta eteenpäin. 

Paaston aikana kevennetään elämää monin tavoin. Ekopaasto päästää pohtimaan omaa hiilijalanjälkeä. Taas kerran kierrätetään ruokaa – ekopaaston hengessä. Sahramirisoton lopusta syntyi risottopiirakka, jossa on vaikutteita ranskalaisesta pissaladiére-piirakasta. 

Sahramirisotto taas on lombardialainen eli Pohjois-Italialle tyypillinen risotto. Hiihtäjillekin sopiva. Se on kevyt, raikas, kaunis. Suomalainen syö sen lisäkkeenä: lauantain aterialla sen kanssa syötiin jo aiemmin Signora Salvian esittelemää timjamiöljyssä paistettua nieriää, fenkolioliivihöystöä ja herkullisista kevään ensimmäisistä pikkuruisista kesäkurpitsoista paistettuja viipaleita basilikan ja valkosipulin kanssa.

Kaikkien lauantain ruokien ja sunnuntain kierrätysruoan väreistä ja yrteistä virittyy tulevaan: keltaiseen toukokuuhun, mutta sitä ennen jo auringon keltaisen kilon loistoon. Sahrami loistaa kuin aurinko keittiössä. 

Sahramirisotto



Sahramirisotto
neljälle

2 dl risottoriisiä
1 sipuli
1 pussi sahramia
2 dl valkoviiniä
vettä
oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
nokare voita

Freesaa sipulisilppua oliiviöljyssä. Lisää riisit. Kun riisit ovat kuultavia, lisää valkoviini. Anna viinin imeytyä riisiin ja lisää sitten vettä. Joissakin ohjeissa pyydetään käyttämään lihalientä, mutta valmisliemikuutioiden maku on niin teennäinen, että mieluummin käytän vain vettä, jotta viinin ja sahramin maku erottuvat.

Kun riisi on melkein kypsää, sekoita sahrami viinitilkkaan. Lisää sahramiviini risottoon.
Lisää joukkoon parmesaaniraastetta ja nokare voita.

Ruokaisa risottopiirakka

Ruokaisa risottopiirakka
neljälle

Taikina

1 l kylmää sahramirisottoa
1 dl perunajauhoa
1 keltuainen
suolaa maun mukaan

Täyte

3 sipulia
2 tl sokeria
rypsi- tai oliiviöljyä
purkki sardellifileitä öljyssä (Helsingissä näitä saa ainakin Hakaniemen hallin DeliDeli-kaupasta)
kapriksia
tuoretta timjamia
1 pallo mozzarellaa

Sekoita kylmään risottoon ensin perunajauhot siten, että jauho ei paakkuunnu. Lisää vielä keltuainen ja hiukkasen suolaa.

Taputtele taikina lusikalla piirakkavuokaan. Paista piirakkapohjaa noin 30 minuuttia 200 asteen uunissa, keskitasolla.

Taikina on tahmeaa; se täytyy levittää lusikalla.


Valmista täytteen sipulit. Leikkaa ne ohuiksi renkaiksi tai puolikuiksi. Freesaa niitä miedolla lämmöllä öljyssä niin, että ne ovat aivan pehmoisen kypsiä. Lisää pannulla 2 tl sokeria ja kuullottele vielä hetkinen. Älä polta sokeria.

Lisää esikypsytetyn piirakkapohjan päälle sipulit, sardellifileet ja koristeiksi kapriksia ja timjamin lehtiä. Päällystä mozzarellaviipaleilla.

Piirakan täytteet ennen mozzarellakuorrutusta


Paista vielä 200 asteen uunissa niin kauan, että mozzarellaviipaleet sulavat ja hieman ruskistuvatkin eli noin 15 minuuttia. Viimeisen silauksen ruskeutta voi ottaa grillivastuksilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti