sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Hiljaisuutta ja musiikkia: puutarhassa ja puistossa piknikillä


Retiisitsatsiki, brändigraavattu lohi, suomalainen panzanella, mimosamunat

Lehtikuuset humisevat. On niin hiljaista, että vain puiden äänet soivat kesäillassa. Heinäpelto kumottaa keltaisena, vehnä kasvaa rapisee. Omenoiden raakileet punoittavat, vadelmat ovat kypsiä.

Keltaisia vadelmia salaattiin ja teehilloksi.

Hiljaisuus on jotain sellaista, jonka merkityksen tajuaa vasta, kun lähtee hiljaisuudesta ihmisten ilmoille ja saa vastaansa liikenteen melun, urheilukilpailujen kaikuvan selostuksen, joka kuuluu kilometrin päästäkin vielä ihan selvästi. Hiljaisuudessa on voimaa, se antaa rauhan.

Hiljaisuuden ja melun vastapainona on musiikki ja kuorolaulu. Kuorossa ihminen on itse musiikin sisällä. Yhteinen laulu hieroo minää, ruumista ja sielua. Sävelet, moniäänisyys tuottavat tunteen yhteisyydestä, kuulumisesta kaikkien laulavien ihmisten joukkoon. Mutta samalla on myös yksin oman äänensä kanssa, kuulee sen, on musiikissa.

Lehtikuusen huminaankin ja puiden keinuvaan liikkeeseen, viljapellon aaltoiluun pääsee sisälle, kun vain kuuntelee. Antaa äänen ja aallon tulla osaksi itseä.

Luonnossa ja puutarhassa yhdessä syöminen on samaa hiljaisuuden musiikkia. Silloin ruumis saa sielukkaasta ruoasta kauneuden kokemuksen. Piknikin voi järjestää omaan puutarhaan tai julkiselle paikalle, puistoon tai vaikkapa metsän keskelle.

Koin kaksi ihanaa piknikkiä viikon aikana. Toisen ruoat valmistin itse ja tarjosin ne puutarhan isännälle ja naapurille iltana, jonka piti olla helteisen päivän lämmin hetki. Ruoka toi lämmön tuolloin viileään iltaan.

Toisen piknikin ruoat olivat pitopalvelun tekemiä ja musiikkiluokan laulavan luokkakokouksen illan herkkuaterian loppuja, jotka näppärät emännät pakkasivat mukaan Pielisjoen rannan yölliselle piknikille, jossa sielläkin yhteinen laulu soi. Yö oli hellä ja lämmin.

Hiljaisuus, laulu, yhteinen ateria – mikä voisi olla herkempää?

”Hiljainen tienoo, hämyinen maa. Kultaa sen ylle kuu heijastaa. ” on ukrainalainen laulu, joka soi jokaisessa luokkajuhlassa ja josta mieli kääntyy ystäviin, luokkatovereihin, jotka ovat kuin sisaruksia. Yhteiset kouluvuodet, konsertit, esitykset, kuorokilpailut, matkat, juhlat, bileet, murrosikäisten kokeilut… Kaikki ne soivat tuossa laulussa aina ja ikuisesti. ”Vem kan segla förutan vind, vem kan ro utan åror. Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar.” Kiitos kaikille musiikin opettajillemme, että annoitte meille yhteisen musiikin ja hiljaisen tienoon.

Linnunlahden pitopalvelun välimerellinen pitopöytä Joensuun Laulutalossa


Pitopöydästä yöpiknikille joen rantaan. Kynttilävalaistus luo tunnelmaa.

Mimosamunat

5 keitettyä kananmunaa
2 rkl mätitahnaa
1 rkl majoneesia/turkkilaista jogurttia/kermaviiliä
tilliä
graavia lohta/katkaravun pyrstöjä

Keitä munat koviksi. Keitä ainakin yksi ylimääräinen syöjää kohti (aina yleensä yksi särkyy keitettäessä).
Puolita munat pitkittäin. Ota keltuaiset sekoitusastiaan. Tilsi keltuaiset muussiksi. Sekoita  joukkoon mätitahna. Lisää majoneesi, jos käytät sitä. Voit lisätä majoneesin sijasta myös turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä yhden ruokalusikallisen.

Täytä munanpuolikkaat mätitahnakeltuaisseoksella. Voit pursottaa pursottimella tai sitten yksinkertaisesti asettaa teelusikalla seosta kauniisti munanpuolikkaisiin.

Koristele munat graavilohiruusukkeella tai yhdellä katkaravun pyrstöllä sekä tillin oksilla.
Tarjoile kylminä alkupalapöydässä tai piknikin suolaisena pikkupalana.

Mimosamunat puutarhapiknikin pöydällä: vanha pöytälevy "pukkijaloilla"

Brändigraavattu lohi

200 g lohta
2 – 3 rkl karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa
valko- tai roseepippuria
1 rkl brändiä

Leikkaa lohi kahdeksi kappaleeksi. Sirottele suolaa runsaasti molemmille paloille, sitä enemmän mitä paksumpi lohipala on. Pyrstöpalalle vähemmän. Mausta pippurilla.

Aseta lohipalat voipaperin päälle. Kaada brändi paloille. Laita lohipalat vastakkain. Tee voipaperin avulla tiukka paketti. Aseta paketti lautaselle. Laita maustumaan jääkaappiin seuraavaan päivään asti. Lisää paketin päälle painoksi jotain painavaa ruokaa, esim. täysi maitopurkki. Käännä pakettia pari kertaa maustumisen aikana.

Tarjoile ilman tilliä leikattuna ohuiksi siivuiksi.

Retiisitsatsiki

1,5 dl turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
1 nippu retiisejä
3 x 5 cm sipulinvartta
½ sitruunan mehu
hyppysellinen sokeria
½ tl suolaa
5 valkopippurin marjaa rouhittuna
1 – 2 rkl tuoretta korianteria silppuna

Poista retiiseistä naatit. Pese retiisit ja pilko tai raasta ne pieniksi. Leikkaa sipulinvarret ohuiksi renkaiksi.

Sekoita retiisiraaste ja sipulit. Lisää joukkoon jogurtti. Sekoita.

Mausta tsatsiki sitruunanmehulla. Vähennä määrää, jos et pidä kirpeästä. Lisää tsatsikiin hyppysellinen sokeria, suola, valkopippuri ja korianteri. Anna maustua jääkaapissa tunti, kaksi.

Retiisitsatsikiin korianteri antaa pikantin vivahteen.


Suomalainen panzanella (gluteeniton)

puoli ruukkua tammenlehtisalaattia
3 avomaankurkkua
10 cm pala purjoa
4 oksaa basilikaa
300 g leipäjuustoa
1 dl keltaisia vadelmia (punaiset ovat makeampia)

Pese ja revi tammenlehtisalaatti suupaloiksi. Kuori kurkut ja leikkaa ne kuutioiksi. Pese ja pilko purjo puolikuiksi. Leikkaa basilikan lehdet silpuksi. Pilko leipäjuusto noin 1 cm kuutioiksi.
Sekoita salaatti ja lisää lopuksi vadelmat salaatin päälle. Anna maustua jääkaapissa tunti, pari, että kaikki ainekset saavat makua basilikasta.
Tarjoile suolan, mustapippurirouheen ja hyvän oliiviöljyn kanssa.

Gluteeniton panzanella eli leipäsalaatti ilman leipää


Italialainen panzanella eli tomaattileipäsalaatti (sisältää vehnää)

hyvin kypsiä tomaatteja ( 4 – 5 kpl)
½ - 1 nippua basilikaa
½ sipuli
1 avomaankurkku
½ tammenlehtisalaattiaruukusta
2 isoa viipaletta kuivahtanutta vehnäleipää (suomalaisista leivistä vain Fazerin iso maalaisleipä sopii tähän salaattiin)
oliiviöljyä, suolaa, viinietikkaa

Ota leipäviipaleista kuoret pois. Laita ne kulhoon ja pirskottele päälle 1 rkl vettä. Lisää tomaatit pilkottuina kuutioiksi. Samoin kurkku ja sipuli pilkottuina. Revi tammenlehtisalaatti pieniksi ja lisää salaattiin. revi tai leikkaa basilikanlehdet pieniksi.

Lisää salaattiin oliiviöljyä ½ dl ja hiukkasen viinietikkaa. Balsamico antaa makeutta ja ruskean värin leipäpalasille, valkoviinietikka antaa kirpeyttä.

Säilö salaatti ½ vrk jääkaapissa. Tarjoile lisäkkeenä tai piknik-ruokana.


Vadelmakastike

3 dl tuoreita punaisia vadelmia
0,5 dl sokeria
tilkka vettä
Laita kattilan pohjalle pieni tilkkanen vettä. Lisää vadelmat ja sokeri. Sekoita. Kuumenna seos kiehuvaksi. Kuori vaahto. Anna kiehua hiljaisella tulella 10 minuuttia.
Kaada kuuma kastike lasipurkkiin. Jäähdytä jääkaapissa. Nauti esimerkiksi leipäjuustokuutioiden tai turkkilaisen jogurtin kanssa jälkiruoaksi.

Vadelmakastiketta ja leipäjuustoa. Nokare turkkilaista jogurttia tai loraus kuohuviiniä tai molemmat kruunaa herkun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti