sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Alkupaloista salaatiksi: Signora Salvian salaatti



Ennen kuin kesä koittaa on monta juhlaa edessä: pääsiäinen, vappu, äitienpäivä, helatorstai, koulujen päätösjuhlat. Kun taas lumi peittää maan, niin mielen saa keväiseksi kevätjuhlilla, kevätajatuksilla, kevätruoilla. Salaatti on kevään ja kesän ruokaa, mutta se sopii myös pääsiäisen alle paastoruoaksi.

Signora Salvian salaatti on saanut vaikutteita perinteisestä Nizzan salaatista.

Juhlapöydät ovat runsaudensarvia. Samanlainen runsaudensarvi on Q-teatterin Kaspar Hauser -näytelmä. Kaspar Hauser on freneettinen ja kaoottinenkin kooste nykyajan ilmiöistä: työn nielusta, perhe-elämän vaatimuksista, ihmisen halun määrittelystä, musiikista, mutta erityisesti kielestä. 

Näytelmässä on kohtauksia, joissa toistetaan kuin yhteisöteatterin muuntuvissa kohtauksissa samoja lauseita, mutta aina uudessa patsaskontekstissa. Kielellä leikitellään – se listaa nykykielen ilmaisuja, on runsautta; joku voisi sanoa parhautta. Yksi nykykielen sanoja tuo parhauskin. Se tosin ei esiinny näytelmässä, mutta tykätä kylläkin vilahtaa loppukaneettina pitkälle ilmaisusarjalle, josta ei puutu aggressiota.

Näytelmän yllätykset eivät pääty. Jo näytelmän ja esityksen alku on poikkeuksellisen pysäyttävä. Näyttelijät tulevat yksitellen näyttämölle ja alkavat katsella yleisöä. Kääntyy ympäri tavanomainen katsomisasento. Lopussa kääntyy ympäri näytelmän aika. Soi Rauli Badding Somerjokea nostalgisesti. Näytelmän henkilöt polkevat kuntopyörää, ovat laskeutuneet mielensä ja tekojensa kaaoksesta nykyihmiselle harmonian tuovaan fyysisyyteen. Henkisyyttä ei ole; ihminen on eläin.
 

Näytelmässä on kaikki. Niin on Signora Salvian salaatissakin, jonka ainekset voisivat olla juhlapöydän erillisiä ruokia – ja niitä ne itse asiassa ovatkin: moneen kertaan keväisissä juhlapöydissä tarjottuja tuttuja alkupaloja. Nyt ne ovat salaatin aineksia: marinoidut perunat, paistetut kesäkurpitsat, hapanimelät paprikat.

Salaatissa on koko ateria, joka ei tarvitse muuta kuin jälkiruoan, jona kokeiltiin maukasta, luomuista, reilun kaupan jäätelöä, jossa ei ole tärkkelyssiirappia eli joka sopii siten vehnättömään elämään. Ben & Jerry’s vadelmasuklaajogurttijäätelö on arvokasta (7,99 e/ ½ l), mutta jos syö kerran puolessa jäätelöä, niin hankinta on hintansa arvoinen. Greek Style -lauseella markkinoitu tuote ei ole makea, vaan hieman hapan. Siinä on kevyt vadelman maku – kuin kotitekoisessa rahkajälkiruoassa. Isohkot suklaapalat antavat rapeudellaan pehmeälle vastasuutuntuman.

Ystävien salaatti-illallisella maisteltiin vielä ennen jälkiruokaa juustoja, joista suu sai ihanan kokemuksen suomalaisesta punahomeisesta PunaHeidistä: http://www.herkkujuustola.fi/product/punaheidi/

Salaatti-illallinen ja alkupalajuhla on runsaudensarvi. Bon Appetit.

Ystävien illallinen aluillaan.


Signora Salvian salaatti

neljälle

pieni kerä punasikuria eli punaista keräsalaattia
2 kerää makeaa friseesalaattia tai kerä friseesalaattia ja kerä lehtisalaattia
marinoituja perunoita
paistettuja kesäkurpitsoita
hapanimeliä paprikoita
1 kova kananmuna/ruokailija
200 g tonnikalaa öljyssä
muutama anjovis
vihreitä oliiveja

Kokoa salaatti: laita laakealle salaattilautaselle sekoitus salaatinlehtiä, jotka on revitty pienemmiksi. 

Asettele salaattisekoituksen päälle marinoituja perunoita, paistettuja kesäkurpitsoita ja hapanimeliä paprikoita. Laita salaattilautasen reunoille keitetyt kovat kananmunat pitkittäin puoliksi leikattuina. Asettele tonnikalapalaset kauniisti vihannesten päälle ja kananmunan puolikkaiden viereen.

Laita salaatin päälle vielä anjovisfileitä ja vihreitä oliiveja sekä mauksi että koristeiksi.

Kun ostat tonnikalaa, valitse sellainen merkki, joka ei lisää ylikalastusta eikä myöskään uhkaa delfiinejä. 

Perunat marinoituvat viinissä, salottisipulissa ja basilikassa.

Ranskalaiset marinoidut perunat

4 kiinteää, kovamaltoista perunaa, esim. Nicola
½ dl kuivaa valkoviiniä
1 salottisipuli
5 – 6 lehteä basilikaa
1 rkl oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa

Keitä perunat lähes kypsiksi. Kuori ne kuumina ja viipaloi paksuiksi viipaleiksi siten, että viipaleet eivät murene.

Laita salaattikulhoon yksi kerros kuumia perunaviipaleita, niiden päälle salottisipulisilppua ja suolaa hippusen. Imeytä valkoviiniä perunoihin 1 rkl kerrallaan. Lisää päälle tuoreista basilikanlehdistä leikattua silppua. Lisää taas päälle kerros kuumia perunaviipaleita, valkoviiniä, salottisipulia, suolaa ja basilikaa.

Kun perunaviipaleet loppuvat, kaada lopuksi päälle hyvää oliiviöljyä.

Kääntele perunaviipaleita mausteliemessä niin, että ne kaikki saavat kasteen liemestä. Marinoi perunoita 2 – 3 tuntia liemessä.


 
Paprikat ovat makeita ja rapeita.

Hapanimelät paprikat

2 punaista paprikaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamico-viinietikkaa
½ rkl sokeria

Pese paprikat. Pilko niiden liha suurehkoiksi kuutioiksi. Paista paprikanpaloja oliiviöljyssä siten, että niiden pinta hieman ruskettuu mutta ei pala.

Paprikat pannulla

Ota paprikat pois öljystä reikäkauhalla ja siirrä ne lepäämään hetkeksi. Jätä öljyt pannulle.

Laita samalle pannulle, jossa paistoit paprikat, balsamico. Kiehauta. Lisää sokeri ja sekoita. 

Sekoita paprikat öljyetikkasokerisekoitukseen ja paista niitä vielä pari minuuttia, jotta ne maustuvat.

Tarjoile lämpimänä tai kylmänä alkuruokana tai lisäkkeenä.
 

Paistetut kesäkurpitsat

½ - 1 kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
10 lehteä tuoretta basilikaa
oliiviöljyä

Kuori kesäkurpitsat. Puolita ne. Leikkaa puolikkaat ohuiksi pitkiksi viipaleiksi.

Kuumenna pannussa oliiviöljyä kuumaksi. Paista kesäkurpitsaviipaleita kuumassa öljyssä. Lisää viipaleiden päälle valkosipulinkynsiä suurehkoina paloina. Paista siten, että valkosipuli ei pala.

Kun kesäkurpitsaviipaleet ovat molemmilta puolilta hieman ruskettuneet, nosta ne astiaan. Laita niiden päälle paistettuja valkosipulin palasia ja basilikasta leikattua silppua.

Paista seuraava kerros kesäkurpitsaviipaleita ja laita samaan astiaan samaan tapaan kuin edellisessä kerroksessakin.

Salaattiannos paistettuja kesäkurpitsoita. Juhlapöytään tarvitaan kolminkertainen määrä.

Paistetut kesäkurpitsat maistuvat niin kuumina, lämpiminä kuin kylminäkin alkuruokana tai lisäkkeenä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti