torstai 31. heinäkuuta 2014

Haukikesää erämaassa: Ullan haukipihvit




Hei hoi hauki, tervetuloa katiskaan. Hauet uivat virveliin ja verkkoihin eivätkä purreet ketään pohkeesta loputtomilla uinneilla. Hauenleukaa ei viritelty kanteleeksi, mutta sisko teki niin hyviä haukipihvejä, että se toinen sisko, joka ei kiitä kaloista, antoi haukipihveille kiitoksen. Hauki suorastaan suli suussa sulosanoiksi.

Ullan haukipihvit, pinnalta ruskean rapeat, sisältä pehmoisen makoisat

Hauki on kaunis sana. Au-diftongi tuo elämään auringon, kaupungin, saukon, lauhan, tauon, kauan. Kauan kaupunkiin pääsy kestikin. Aurinko lauhoitti. Tauon paikka oli kestänyt pitkään. Kauas oli pitkä matka, vielä kauemmas oli mieli, kauniin Koitereen rannalle, erämaan aukiopaikoille, Haukijoen rantamaille. 

Erämaassa kuului mökissä vain seinäkellon raksutus, ulkona ei sitäkään. Kunnes yhtäkkiä jyrähti, räsähti ja rätkäisi.

Jyty-tytytyy. Ihan kuin sodan melske olisi tullut Ilomantsin korpeen. Korpikyyneleet valuivat virtoinaan hiljaa virtaavaan Haukijokeen. Ei eletty 70 vuoden takaisia taisteluita; metsä vain ryskyi ja pauhui. Kunnes oli taas aika aamuhiljaisuuden ja erämaan aamiaisen.

Erämaan aamiaisella kasvilavan salaattia, juustoja, Wasan gluteenitonta ja laktoositonta näkkileipää, viiliä puolukoiden ja hunajan kanssa. Vahvaa voimaa koko päiväksi.

Ei ollut kukkoa kakkoa pöydässä vaan maatilan parhaiden juustoa ja näkkäriä eväsleipänä. Kukko meni parempiin suihin ison järven rannalla, helteisenä päivänä paistettu ahvenkukko. Vaan oli aamiaisella herkkua siinä monenlaista. Kaupasta ja erämaan kasvilavoilla kasvatettua.

Erämaamökiltä löytynyt esiliina ja hyödyllinen ohje kalakesään.

Iltapalalla ison järven rannalla ahvenkukko (ei gluteeniton). Täytteenä siankyljen sijaan pekonia ahvenien lisäksi. Oli hyvvee, sanoivat syöjät. Gluteenittoman kukkotaikinan ohje löytyy Pörden keittiössä -blogista: http://vesiperhonen.blogspot.fi/2013/03/perunalihakukko.html

Siikaakin saatiin: serkun savustamaa ja suolaamaa. Kesäkaloja kaikille. Kesäkalaa koko vuoden tarpeiksi. Kiitos kaloista siskot, siskonmiehet, siskonpojat, siskonpoikien tyttöystävät, serkut. Siskontyttö se varsinainen haukikalastaja olikin toisella saarella: 7 haukea ensikalastajalle vanhalla virvelillä. Hei hoi hauki, tervetuloa ruokapöytään kesäiseen. Hauhauhau – hauki! 


Ullan haukipihvit
8 - 10 hengelle

800 g – 1 kg haukifileitä
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 pieni keltasipuli
2 palaa Wasan gluteenitonta ja laktoositonta näkkileipää
3 rkl tilliä silppuna
1 tl sitruunanmehua
1 ½ rkl suolaa
½ tl jauhettua valkopippuria
tilkkanen kylmää vettä
paistamiseen: voiöljyseosta

Jauha haukifileet monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Murskaa morttelissa näkkileivän palaset. Gluteeniton näkkileipä murustuu helposti korppujauhoksi. Liota näkkileipäjauhoa kermassa hetkinen.

Lisää kaikki ainekset haukisoseen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on löysähköä. Ota siitä ruokalusikallisia ja laita paistumaan kuumennetulle pannulle.

Paista pihvit kohtuulämmöllä voin ja öljyn sekoituksessa paistinpannulla.  

Tarjoile kuumina tai kylminä perinteisten lisäkkeiden kanssa.

Haukipihvien kanssa maistuu myös majoneesi ja mätitahna hellepäivänä, kun ruumis huutaa suolaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti