tiistai 26. toukokuuta 2015

Taas on aika nokkosten: nokkosrulla


Nokkosista rulla saa kauniin vihreän värin ja herkullisen luonnon maun.


Villivihannesvillitys villiinnyttää viileimmänkin cityvillikon: pikkunokkosia! Mentiin maalle landelle – ja eikun hanskat kouraan, kouraus maasta ja kas: koura on täynnä pikkunokkosia. Mitä nokkosista?

Ei piirakkaa, ei soppaa – ne on jo ihan tuttuja juttuja. Vaan kun on maalta isoja luomumunia, niin munakasta sitten.

Ei munakasta, jotain kauniimpaa. Munakashan särkyy, jos sen paistaa pieleen. Siis nokkosia rullaan ja rulla uuniin. Vai mitenkäs se menikään? Ensin rullan pohja uuniin ja vasta sitten rullataan.

Rullaati rullaati rullaati rullallallei… Kevätlaulut soivat jo päässä, kun ampaisee kevätvuoteelta nokkosikkoon. Vaan hetken kestää tätäkin elämää, pian nokkoset ovat jo isoja ja karvaita. Tosin isojen nokkosten kärkikasvustoja leikkaamalla satoa saa kuulemma pitkin kesää.

Pikkunokkoset maistuvat kyllä makeimmilta. Kasvupaikkakin vaikuttaa nokkosen makuun. Minun pikkunokkoseni on poimittu omenapuun juurelta. Viimekeväiset poimittiin raparperipenkistä – ja uijuijui, ne olivat karvaita. Tiedä sitten, pitääkö pieni empiirinen tutkimukseni paikkansa, mutta aina voi kuvitella, että omenapuusta on tullut nokkosiin makeus ja niistä raparpereista happamuus.

Siis toimeen: pikkunokkoset pataan kiehumaan ja sitten rullaksi aterian estetiikkaa ja makua tarjoamaan.

Nokkostellaan.

Pellillä paistettu nokkosrulla on niin pitkä, ettei se mahdu kokonaisena tarjoiluvadille.


Nokkosrulla
pääruoaksi 2:lle, alkupalaksi useammalle
 
1 litra pikkunokkosia
4 isoa luomumunaa
1 dl maitoa
½ punainen chilipalko
2 pientä sipulia
hyppysellinen muskottipähkinää
¼ - ½ tl rouhittua valkopippuria
½ tl suolaa
½ rkl oliiviöljyä

Täyte

8 viipaletta pehmeää goudajuustoa
8 viipaletta keittokinkkua
¼ ruukkua tuoretta lehtipersiljaa

Nokkosrullan täyte täytelöittää ja tasoittaa nokkosten makua.

Työskentele nokkosten kanssa tiski- tai muut hansikkaat kädessä. Puhdista pikkunokkoset roskista. Poista juuret ja kovat varret. Huuhtele nokkoset kylmällä vedellä. Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä eli keitä niitä vähässä vedessä pari minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Jäähdytä nokkoset.

Pilko pieniksi sipulit ja chilipalon puolikas. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää siihen ensin chilin palat. Kun öljy on saanut makua chilistä, lisää sipulin palat ja kuullota ne chiliöljyssä.

Lisää kypsät sipulit ja chilit nokkosten joukkoon. Soseuta seos. Jäähdytä edelleen, jos seos on lämmintä.

Sekoita joukkoon munat, maito ja loput mausteet.

Levitä munakasseos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista kaasu-uunissa ylätasolla n. 230 asteessa, sähköuunissa 200 asteessa  10 – 12 minuuttia. Tarkkaile erityisesti viimeisten minuuttien aikana, että munakas ei pala pohjasta.

Kun seos on hyytynyt kokonaan ja pohja vaikuttaa hieman ruskettuneelta, nosta pelti uunista.
Irrota varovasti nokkosrulla leivinpaperista yhdeltä reunalta. Levitä pohjan päälle toiseen reunaan ensin juustoviipaleet, niiden päälle lehtipersiljaa silppuna ja lopuksi keittokinkkuviipaleet.

Kääri pohja ja täytteet varovasti rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Rullan munakas ei ole kovin vahva eli varo äkkinäisiä liikkeitä ettei rulla hajoa kappaleiksi.

Tarjoile rulla lämpimänä kevyenä pääruokana. Kylmänäkin se maistuu alkupalana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti